CO2 patronen: wat en hoe?

co2-patronen-16-grams-1390

Voorbij zijn de dagen dat je je een breuk moest pompen langs de weg, met een slecht aansluitende pomp en een lek ventiel. Tegenwoordig zijn er nieuwe mogelijkheden om makkelijk en snel weer lucht in je banden te krijgen. Met een CO2 pomp heb je je banden binnen een mum van tijd weer op spanning. En dat is ideaal voor onderweg! Alleen even die CO2 patronen  onder de knie krijgen…Hoe werkt het precies?

Waarom CO2?

Koolstofdioxide, zoals CO2 voluit heet, is een reukloos gas dat vele toepassingen kent. Opeengeperst in een patroon is er sprake van druk, waardoor het gas zich verplaatst van patroon naar fietsband als er een gaatje in het membraan wordt geprikt met de pomp. Koolzuurgas is onder druk niet brandbaar, zoals zuurstof dat wel is. In plaats van met gewone lucht vul je de band dus met koolzuurgas. Wel zo veilig!

Hoe ga je te werk?

De techniek is simpel: je sluit het patroon aan op de pomp waarbij je goed let op de veiligheidsgrendel. Deze zorgt ervoor dat de cartridge in tact blijft en er geen CO2 kan ontsnappen. Als je de pomp hebt aangesloten op de ventiel moet je niet vergeten de beschermhuls te gebruiken voor het patroon. Die wordt namelijk ijskoud door de geleiding van de CO2 en dat voel je! Als je de pomp dan opendraait merk je dat je band razendsnel op spanning komt. Het gas doet al het werk.

Op youtube zijn er talloze video’s te vinden van mensen die je stap-voor-stap laten zien hoe je te werk kunt gaan. Het is aan te raden dit thuis al even te oefenen voordat je op pad gaat. Neem in ieder geval voldoende patronen mee, zodat je niet met lege handen en banden komt te staan.

Hoeveel gram per stuk?

De patronen zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Je hebt ze van 12 gram, 16 gram of 25 gram CO2. Welk formaat je moet hebben hangt van je banden af. Met een 16 grams patroon pomp je een raceband op tot 8 bar en een 26 inch mountainbikeband tot ongeveer 2,5 bar.  Laat je bij twijfel adviseren door onze experts.

Geef een reactie